fredag 12. februar 2010

Butternut squash-suppe

Det ser ut til at det ikke eksisterer et godt norsk navn på butternut squash. Navnene det av og til går under er; smørvalnøtt, flaskegresskar, moskusgresskar, muskatgresskar eller bare gresskar. Denne suppen er utrolig lun og passer perfekt som middag både høst og vinter. Strengt tatt smaker den jo det samme året rundt, men suppen er gjerne litt for tykk til varme sommerdager. Enkel å lage er den også, så lenge du får tak i "gresskaret". Her i Stavanger er det lettest å finne på orientalske butikker, men også på noen Megaer.

Butternut squash-suppe
Nok til 2 stk.

1 lite gresskar eller 1/2 stor
1 medium gul løk
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
7,5 dl vann
1 terning grønnsaksbuljong
2-3 ss soya-/havrefløte
Noen dråper liquid smoke (om du har tilgjengelig)
1/2 ts paprikapulver
Litt cayennepepper
Salt og pepper

Den letteste måten å angripe gresskaret på, er å skjære av topp og bunn. Da er det mye enklere å skrelle det. Del så gresskaret i to, ta ut frøene og det myke rundt (frøene kan du skylle, riste i panne og spise som snacks) og skjær gresskaret i terninger (ca. 1cm3).

Ha olivenoljen i en gryte, grovhakk løken og press/hakk hvitløken. Stek alt på middels-sterk varme i ca. 7 min, eller til gresskaret er så mørt at det lett deles med stekespaden.

Tilsett grønnsaksbuljongen og vannet, og la det så koke opp. Nå må suppen i en blender/food processor til den er uten klumper (vær forsiktig!) eller så kan du bruke en stavmikser rett i gryten. Etter dette er det bare å smake seg frem med de andre ingrediensene, og så er du ferdig!

Noen tips:
* Server med hvitløksbaguetter eller brød.
* Om du har rester av gresskaret er det kjempegodt som tynne "potetbåter" i ovnen!

4 kommentarer :

Mjuuugly sa...

Så bra! Loppefrø får fart på sakene, veldig greit :) Kjempenydelig blogg du har, skal følge med her!
Ha en fin torsdag :)

Mjuuugly sa...

Dêt skal jeg prøve! Takk for tips:)

Rebekah sa...

Nammmi!!! :D

Silje Silje sa...

Vegansk matblogg, så utrolig flott! Skal følge deg. :)

sv: Kakaomasse har jeg ikke noen erfaring med, kanskje det gjør noe med konsistensen?