fredag 15. januar 2010

Mandelmelk

For en stund tilbake kjøpte jeg EcoMil sin mandelmelk og drakk den med glede. Det var helt til jeg så på kvitteringen, 60 kroner for en liter! Du kan trygt si at jeg ikke har kjøpt den igjen. Jeg har derimot laget min egen mandelmelk etter at jeg fant ut hvor utrolig enkelt det er. Det eneste som du kanskje må gå til innkjøp av (utenom ingrediensene) er en veldig fin sil, eventuelt et "klede" i bomull. Jeg fant noe som kalles en skinkepose på Jernia til en liten sum, som fungerer helt fantastisk! Tok bare bort bøylen og klippet den litt mindre. De har også en nøttemelkspose i nettbutikken til Sanabona

Mandelmelk
Ca. 8 dl ferdig melk

2,5 dl mandler (helst bløtlagt over natten)
7,5 dl vann
1/2 vaniljestang eller vaniljesukker (smak deg til mengden)
2 ferske dadler (droppes om du bruker vaniljesukker)
En klype havsalt

Ha nøtter og halvparten av vannet i en (helst litt kraftig) blender, og kjør den på full styrke til mandlene ikke blir mer opphakket. Tilsett resten av vannet og kjør så det får blandet seg.

Sil denne blandingen over i en bolle. Klem ut så mye av væsken som du klarer. Mandelmassen som blir igjen kan du spare og ha i cookies e.l. Skyll blenderen så det ikke ligger igjen mandelbiter.

Hell så halvparten av melken tilbake i blenderen og tilsett resten av ingrediensene, husk å ta ut steinen fra dadlene! Og kjør til alt er godt blandet før du tilsetter resten av melken.

Noen tips:
* Det kan være lurt å koke den beholderen du skal oppbevare melken i, slik at det er så få bakterier som mulig igjen.
* Denne melken er veldig fin til varm sjokolade, baking, frokostblandinger og å drikke rent. Jeg har enda ikke prøvd å lage sauser o.l. med den, men da tipper jeg det kan være en fordel å droppe dadlene og vaniljen.
* Husk å rist flasken før du heller ut melken, da "massen" samler seg litt i bunn.
* Prøv gjerne samme metode med andre nøtter. Jeg har selv noen macadamianøtter som bare venter på å bli melk.
* Om du bruker litt mindre vann får du en mer fløteaktig konsistens.
* Legg restene av vaniljestangen i en beholder med sukker, så har du skikkelig vaniljesukker til neste gang!

2 kommentarer :

Anonym sa...

Denne melken var veldig god - takk for oppskriften!

Anonym sa...

For en fantastisk idè! Og ikke minst en glimrende blogg!