lørdag 2. januar 2010

Jordbær- og bringebærsorbet

Det er kanskje ikke denne årstiden folk flest forbinder med (spiselig) is og sorbet, men det er ypperlig som dessert eller som en liten oppfriskning, uansett årstid, mener nå jeg. Den friske smaken av bringebær og jordbær slår det meste av tunge kaker som denne tiden er preget av.

Jordbær- og bringebærsorbet
Blir ca. 1 liter

1,8 dl sukker
3 dl vann
3 dl bringebær
6 dl jordbær
2 ss appelsinjuice

Kok opp sukker og vann i en tykkbunnet stekepanne på middels varme. Rør i sukkerlaken konstant mens det koker, og så skru varmen ned til lav. Sukkerlaken skal reduseres til ca. 3/4 er igjen. La dette kjøle seg ned i mens du fortsetter med bærene.

Hvis du bruker frosne bær bør de tines til de er nesten helt romtempererte. Sammen med appelsinjuicen skal alt i en food processor eller en kraftig blender til du har en jevn puré. Sil dette over i en bolle for å få bort de fleste frøene, og rør inn sukkerlaken.

Om du har en ismaskin er det bare til å følge instruksjonene som hører til den, til du får ønsket konsistens (jeg pleier å kjøre min i rundt en time, før jeg setter sorbeten i frysen et par timer), hvis ikke:
Sett sorbetblandingen i fryseren i ca. 45 min (til den har begynt å stivne i kantene) og så ta den ut og rør godt i den. Gjerne ta den en runde i food processoren eller bruk elektrisk visp. Poenget er at du skal bryte opp iskrystallene. For best resultat bør du gjenta dette hver halvtime til du har fått ønsket konsistens.

Noen tips:
* Om du ikke har ferske bær tilgjengelig er det fullstendig lov til å bruke frosne! Bare husk å la dem tine.
* Ettersom sorbeten smelter fort bør den spises med en gang den er lagt i skåler.

4 kommentarer :

Stephanie sa...

Yumyum! Det har blitt mer enn nok av julekaker i det siste, så til sammenligning så denne så fristende ut. Må prøves.

Stephanie sa...

*til sammenligning så denne fristende ut* xxxx

Unknown sa...

har du ikke noen gode oppskrifter på tapas?

Unknown sa...

Tapas kan jo være så mangt, men Rød pesto (http://veganfoodstory.blogspot.com/2009/07/rd-pesto.html) på brød kan jo fint brukes som tapas. Det kan forsåvidt også Fylt brød (http://veganfoodstory.blogspot.com/2008/12/fylt-brd.html) om en bare skjærer det opp i passelige stykker.