tirsdag 15. november 2011

Riskrem med rød saus

Jeg har tatt en liten pause fra eksamenslesingen og prøver nå å være ute i god tid med juleoppskriftene, i motsetning til i fjor. Tradisjonelt spiser vi riskrem med rød saus, laget av husholdningssaft, men det er enda bedre med bringebærcoulis.
I denne oppskriften lager jeg krem etter Everydaydish sin oppskrift. Her må du planlegge litt på forhånd, ettersom kokosnøttmelken bør være i kjøleskapet over natten for at kremen og "vannet" skal skille seg. Det er kun kremen vi skal bruke.

Riskrem med rød saus
4 porsjoner
 
4 dl risgrøt (jeg liker best Geisha)

Krem:
2 bokser med kokosnøttmelk (La stå i kjøleskapet over natten)
1 1/4 dl melis

Rød saus:
ca. 2 dl husholdningssaft
3 dl vann
1 ss potetmel rørt ut i noen ss vann

Kok ris etter anvisning på pakken, det varierer litt etter hvilken grøtris du bruker. Når grøten er ferdig må den avkjøles.

Når du skal få ut kokosnøttkremen er det enklest om du klarer å lage et hull i bunnen, slik at du får ut alt "vannet". Da er det bare å skrape ut det faste som er igjen etterpå. Har du mulighet til å avkjøle alt utstyret du skal bruke er også dette smart (spesielt om du bruker ting av metall). Bruk visp, enten i kjøkkenmakin eller håndholdt, til å få bort klumpene i kokosnøttkremen. Dette bør ikke ta lenger enn et par min. Ha så i melisen og visp til det er jevnt fordelt. Sett den ferdige kremen i kjøleskapet til den skal brukes.

Til ca. 4 dl risgrøt trenger du ca. 3 dl krem. Noen liker den mer kremete, mens andre fastere. Så her må du bare prøve deg frem.

Bland husholdningssaften med vannet (saften skal være ganske sterk). Kok dette opp og hell så i potetmelblandingen i en tynn stråle. Når dette igjen når et oppkok er det viktig at du tar kjelen av varmen, ellers blir sausen grå og grumsete. Før du har denne på riskremen må den avkjøles.

Noen tips:
* Jeg synes Santa Maria sin vanlige kokosnøttmelk skiller seg best.
* Du får litt mer krem enn det som trengs i denne oppskriften, men det holder seg en dag eller to i kjøleskapet og passer til andre kaker og desserter.
* At du må planlegge litt på forhånd er ikke nødvendigvis så negativt. Jeg pleier som oftest å lage 4 porsjoner med risgrøt, slik at jeg har til middag den ene dagen og til dessert den neste.

1 kommentar :

Anonym sa...

Dette er digg!
Kanskje litt vaniljesukker også passer, og ikke glem noen biter mango! :)