mandag 20. desember 2010

Nøttestek

I mange år lagde jeg nøttestek til julemiddagen, uten å egentlig være helt fornøyd. Hvorfor fant jeg senere ut, nemlig at jeg brukte "feil" nøtter! Jeg liker uten tvil nøttestek med cashewnøtter bedre enn valnøtter og hasselnøtter. Dette er en utrolig enkel og basic oppskrift. Du kan selvfølgelig legge til litt ekstra, og om du vil prøve deg på en litt mer avansert er kanskje denne oppskriften noe...?

Nøttestek
Nok til ca. 4 personer

1 1/2 løk
2 hvitløksfedd
1 ss rapsolje
150 g cashewnøtter
50 g peanøtter
140 g brød/brødsmuler
2 ss soyamel
1/2 ts ingefærpulver/fersk ingefær
1/4 ts nellik
1/4 ts muskatnøtt
1 ts grønnsaksbuljong (ca. en halv terning)
1 1/2 dl kokende vann
Salt og pepper

Sett først ovnen på 180*C. Til denne oppskriften kan det være en fordel å ha en food processor, til nøds en blender/stavmikser, det gjør i hvert fall jobben enklere. Når det gjelder brødsmuler har jeg aldri vært så nøye på hvilket brød jeg lager smuler av, så lenge det ikke er altfor grovt eller av typen rugbrød. Det er dette som binder steken sammen, og da kan det være lurt at det består av en del hvetemel.

Hakk opp løk og hvitløk og stek i olje på middels varme, til de såvidt begynner å bli gyldne. Ha det så over i en bolle stor nok til alle ingrediensene.

Ha så brødet i food processor og kjør til smuler. Legg det over i bollen og ha nøttene i maskinen. Nøttene skal bare hakkes til de fleste er "smuler" og noen er i mindre biter, så her kan det være lurt å bruke "pulse" funksjonen, om du har. Så er det rett og slett bare å slenge alt i bolen og røre rundt.

Smør en brødform med enten vegansk margarin eller olje. Om du vil kan også et bakepapir være med på festen. Jeg gjør nok det i år, for nøttesteken har pleid å henge litt fast. Hell over blandingen, trykk den litt ned og ha aluminiumsfolie over. Så skal den stå på rist ca. midt i ovenen i 45 min. Etter de tre kvarterene skal den stå ett kvarter til, men uten folie. Pass litt på at den ikke blir svidd.

Noen tips:
* Server med f.eks. poteter, brun saus, kålrotstappe og div. grønnsaker.
* Jeg lager som alltids dobbel porsjon, slik at jeg har litt utover romjulen.

* Dette året skal jeg prøve med små biter aromasopp i, mens min kjære skal prøve med tranebær.. så her er det bare å prøve seg fram!

11 kommentarer :

Renee sa...

Mmm så digg, du e så flinke! Eg tror eg må dobbla denne oppskriften te oss siden me e så storspiste ;) Haha..
Klem fra Renee å Mats

Anne sa...

Denne ser god ut! Var på utkikk etter oppskrifter på nøttestek tidligere i kveld, så passet bra med flere varianter til inspirasjon! Har du prøvd å lage med paranøtter før? Oppskriften du lenker til ser spennennde ut!

Jagged Vision sa...

Tried and tested! veldig god, kudos til deg!

Unknown sa...

Jeg lager alltid cashewnøtt-stek til jul! den er helt fantastisk god! Anbefaler deg å først ta halve deigen i formen deretter fylle med et fyll laget av 1 raspet eple og en hakket tomat som du har stekt i panne fra før av sammen med noen urter. Legg resten av deigen på toppen som et slags lokk og tek på vanlig måte. Lover deg, det blir utrolig godt! Og så veldig saftig og smakfullt!

Unknown sa...

Sigen92: Det hørtes veldig godt ut! Det skal jeg prøve neste gang jeg lager nøttestek :)

Claire M. sa...

Thanks for sharing the recipe :)

Claire M.

Anonym sa...

Når skal du begynne å blogge igjen? Har savnet bloggingen din :) <3

Unknown sa...

Anonym: Kjekt å høre :) Jeg legger ut noe så snart jeg får litt inspirasjon!

Ida sa...

Hei! Tror du reddet julemiddagen til sønnen min nå..:-) Han har bestemt seg for å slutte å spise kjøtt og kommer på julemiddag! Hjelp! Jeg kan jo bare RIBBE!! Men NÅ skal jeg ut å kjøpe nøtter osv... Lurte bare på.. MÅ man ha SOYAMEL??? Hva er det egentlig??? Og hvor får man kjøpt det??? Håper du får øye på dette innlegget:-)

Anonym sa...

soyamel får du kjøpt på helsekost. kan hende du må innom noen forskjellige, de som pleier å ha vegetarmat. Der kan du få tak i det :) Det binder på en annen måte en hvetemel. Det blir litt mer "klebrig". Soyamel kan erstatte egg i de fleste oppskrifter. 1ss soyamel=1 egg. Ha i litt ekstra vann, hvis du bytter ut egg med soyamel.

Unknown sa...

Jeg tok denne oppskriften og la til et par ting ekstra, og det ble kjempegodt! Takk skal du ha :D