tirsdag 13. juli 2010

Avkjølt og krydret chai latte

Første gang jeg smakte "Iced chai latte" var på Key West i USA, og jeg ble forelsket! Det var så utrolig deilig å få drikke noe kaldt, men samtidig krydret, når det var rundt 30 grader i luften. Dessverre når vi sjeldent lignende temperaturer i Norge, men det betyr ikke at en avkjølt og krydret chai latte ikke frister.
De fleste kjenner nok denne typen te som Chai, men chai betyr bare te. Om du skal ha den krydrede, indiske versjonen heter det egentlig Masala Chai. Latte er italiensk og betyr melk. Denne oppskriften er med andre ord på krydder, te og melk sammen.


Avkjølt og krydret chai latte
1 liter konsentrat

1 liten ts sorte pepperkorn
1 liten ts kardemomme (ca 4 kapsler)
1 1/2 ss kanel (ca 15 cm kanelstang)
1 ts nelliker
2 cm ingefær
1 liter vann
5 poser sort te

Agavesirup
Mandelmelk

Isterninger

Skrell og grovhakk ingefæren. (Den enkleste måten å skrelle ingefær på er å bruke en skje til å skrape av skallet.) Bland ingefæren sammen med de andre krydderne i en morter og støt det sammen. Om du ikke har en morter kan du knuse det med baksiden av en skje, i en skål.

Bland krydderblandingen sammen med vann i en dyp stekepanne (som har et lokk) og kok opp. Skru ned varmen når det begynner å koke, og la det småkoke i 10 min. Etterpå tar du av varmen og legger oppi teposene, som skal ligge og trekke i 10 min.

Sil av blandingen og oppbevar konsentratet på en bakteriefri (kokt) flaske. Holder ca. en uke i kjøleskapet.

Når tiden er kommet for å servere/drikke den avkjølte, krydrete chai latten, starter du med å fylle glasset 1/3 opp med konsentrat. Fyll så på med ca 1 ts agavesirup, masse isterninger og så topper du glasset med mandelmelk.

Noen tips:
* Om du ønsker å unngå koffein, kan du bruke Rooibos i stedet for sort te. Blir ikke helt den samme smaken, men godt er det uansett.
* Rismelk og soyamelk fungere også fint. Jeg liker best de variantene med kalsium.

* Denne drikken er også veldig god varm. Da dropper du bare isterningene og varmer opp melken før du blander den i.
* Kan kanskje anbefale å drikke dette med sugerør, ettersom mye av krydderet synker til bunnen.
* Du kan selvfølgelig bytte agavesirupen ut med vanlig sirup eller andre søtningsmidler.

9 kommentarer :

Lene sa...

Neste gang du e i Oslo bør du prøva apple crush på wayne's coffee. Kald, god og frisk. Chai te, eple og soyamelk. sykt godt :)

Unknown sa...

Lene: Smakte Wayne's Iced Chai Latte i Stavanger her forleden, veldig god den også, men litt for mye sirup.

Lene sa...

oooh, håpe di har apple crush og då! men har di wayne's coffee her? det visste eg ikkje. eg må gå der i så fall!:)

Anonym sa...

Ser spennende ut! Skal prøve ut når jeg har fått tak i en blender :) Takk for oppskrift.

Unknown sa...

Du trenger ikke blender til denne oppskriften, men det er jo absolutt verdt å ha i hus :)

Carita sa...

Skjønner, er vell blitt for lat :P Te for meg er en te pose.. uff.
men tenkte på å få knust is i tilegg, e litt lettere å svelge enn isbiter :) hmm.. is slush ;)

LaFence sa...

Fantastisk blogg! Gleder meg til å prøve ut noen av oppskriftene!

Paula sa...

here is so many inspirations!

have a nice time!
Paula

Carita sa...

Ingefær er noe jeg nylig har blitt litt hekta på! Skal prøve å lage dette, når jeg får finger'n ut ;)