De fleste kjenner nok denne typen te som Chai, men chai betyr bare te. Om du skal ha den krydrede, indiske versjonen heter det egentlig Masala Chai. Latte er italiensk og betyr melk. Denne oppskriften er med andre ord på krydder, te og melk sammen.
Avkjølt og krydret chai latte
1 liter konsentrat

1 liten ts sorte pepperkorn
1 liten ts kardemomme (ca 4 kapsler)
1 1/2 ss kanel (ca 15 cm kanelstang)
1 ts nelliker
2 cm ingefær
1 liter vann
5 poser sort te
Agavesirup
Mandelmelk
Isterninger
Skrell og grovhakk ingefæren. (Den enkleste måten å skrelle ingefær på er å bruke en skje til å skrape av skallet.) Bland ingefæren sammen med de andre krydderne i en morter og støt det sammen. Om du ikke har en morter kan du knuse det med baksiden av en skje, i en skål.
Bland krydderblandingen sammen med vann i en dyp stekepanne (som har et lokk) og kok opp. Skru ned varmen når det begynner å koke, og la det småkoke i 10 min. Etterpå tar du av varmen og legger oppi teposene, som skal ligge og trekke i 10 min.
Sil av blandingen og oppbevar konsentratet på en bakteriefri (kokt) flaske. Holder ca. en uke i kjøleskapet.
Når tiden er kommet for å servere/drikke den avkjølte, krydrete chai latten, starter du med å fylle glasset 1/3 opp med konsentrat. Fyll så på med ca 1 ts agavesirup, masse isterninger og så topper du glasset med mandelmelk.
Noen tips:
* Om du ønsker å unngå koffein, kan du bruke Rooibos i stedet for sort te. Blir ikke helt den samme smaken, men godt er det uansett.
* Rismelk og soyamelk fungere også fint. Jeg liker best de variantene med kalsium.
* Denne drikken er også veldig god varm. Da dropper du bare isterningene og varmer opp melken før du blander den i.
* Kan kanskje anbefale å drikke dette med sugerør, ettersom mye av krydderet synker til bunnen.
* Du kan selvfølgelig bytte agavesirupen ut med vanlig sirup eller andre søtningsmidler.
9 kommentarer :
Neste gang du e i Oslo bør du prøva apple crush på wayne's coffee. Kald, god og frisk. Chai te, eple og soyamelk. sykt godt :)
Lene: Smakte Wayne's Iced Chai Latte i Stavanger her forleden, veldig god den også, men litt for mye sirup.
oooh, håpe di har apple crush og då! men har di wayne's coffee her? det visste eg ikkje. eg må gå der i så fall!:)
Ser spennende ut! Skal prøve ut når jeg har fått tak i en blender :) Takk for oppskrift.
Du trenger ikke blender til denne oppskriften, men det er jo absolutt verdt å ha i hus :)
Skjønner, er vell blitt for lat :P Te for meg er en te pose.. uff.
men tenkte på å få knust is i tilegg, e litt lettere å svelge enn isbiter :) hmm.. is slush ;)
Fantastisk blogg! Gleder meg til å prøve ut noen av oppskriftene!
here is so many inspirations!
have a nice time!
Paula
Ingefær er noe jeg nylig har blitt litt hekta på! Skal prøve å lage dette, når jeg får finger'n ut ;)
Legg inn en kommentar