søndag 20. juni 2010

Marsipankake med jordbær

Dette er definitivt en kake til veldig spesielle anledninger. Både fordi den er relativt dyr å lage, og fordi den ikke akkurat er bra for helsa. Jeg er likevel utrolig stolt over å endelig ha laget en vegansk marsipankake som faktisk smaker slik jeg husker at de "vanlige" gjør. Det er Odense Erlet fløtestabilisator som utgjør store deler av denne kaken. Det sies at de har den på noen helsekostbutikker, Ultra og ICA Maxi, men jeg har bare funnet den på Coop Mega på Madla her i Stavanger. Om du ikke finner den i det hele tatt kan den kjøpes på nettet, eller erstattes med andre soyaprodukter (resultatet blir derimot ikke det samme!). 
Og angående marsipanlokket; jeg anbefaler ikke å kjevle ut selv! Neste gang biter jeg i det sure eplet og betaler ekstra for å få jobben gjort.* Oppdatering 21.02.2012: Jeg ser nå at Alpro sin kremfløte har begynt å komme i butikkene. Jeg synes selv at dette er et mye bedre produkt enn feks de vispbare havrefløtene og Odense Erlet, og ikke minst mye billigere enn sistnevnte.Marsipankake med jordbær

Bunn:
4 dl hvetemel
1 1/2 dl sukker
2 ts bakepulver
5 ss vegansk smør
2 dl soya-/havremelk

Fyll/Pynt:
Melis
75 ml vegansk vaniljesaus
1 kurv jordbær
3 1/2 dl Odense Erlet fløtestabilisator
1 stk marsipanlokk (eller 500gr marsipan som kjevles ut)

Sett stekeovnen på 175*C og smør en rund form på 22 cm i diameter. Du kan også strø litt sukker i bunnen og på kantene, slik at kaken slipper enda lettere.

Bland de tørre ingrediensene til bunnen, mens du smelter smøret. Etterpå blander du det tørre med smøret og melken, og så helles alt i formen.

Bunnen skal stekes på nederste rille i ca. 40 minutter. Etter 40 minutter stikker du en pinne i midten av kaken, om det henger deig på må den stekes litt til. Avkjøl bunnen på en rist.

Del bunnen i to (gjerne i tre, hvis du får til det. Jeg gjorde ikke..) med en brødkniv og sett den nederste delen på et kakefat. Hell over halvparten av vaniljesausen og la den trekke inn i bunnen. Pisk fløtestabilisatoren med litt melis (her må du smake til selv, den bør ikke være for søt) og dekk bunnen med et lite lag. Rens jordbærene, del halvparten av dem i to og fordel dem utover kremen. Dekk så jordbærene med litt ekstra krem før du legger på den andre delen av bunnen.

Hell resten av vaniljesausen over toppen, pass på at det trekker inn! Nå tar du resten av kremen og dekker hele kaken, både topp og sidene slik at marsipanlokket sitter på. Om du ønsker å dekorere kaken slik jeg har; legg en sirkel av matpapir (like stor som ønsket åpning) på toppen av kremen. Etter at du har lagt på lokket og klappet det på plass, skjærer du ut "pizzastykker" fra midten til enden av matpapiret. Så ruller du hvert "pizzastykke" tilbake og fisker opp matpapiret.

Skjær opp resten av jordbærene og dekorer kaken. Dryss gjerne på litt melis rett før servering.

5 kommentarer :

Anonym sa...

For en flott kake, Lena:)

Klem Lizzy

Jane H. Johansen @veganmisjonen.com sa...

Mmm, den ser jo perfekt overdådig og lekker ut!
Og helt vegan, jeg er imponert!

Anonym sa...

Den så deilig ut. Må prøve den en gang, er veldig glad i marsipan. Husker jeg like å spise marsipankake, bløtkake var jeg aldri spesielt begeistret for.

Siri sa...

jeg eeeelsket marsipankake, og har så lyst til å lage denne.. men jeg skjønner ikke hvordan den er vegansk da den har marsipanlokk... (marsipan har vell egg i seg? eller finns det typer som ikke har det?)

Unknown sa...

Hei Siri,

Det meste av marsipan til baking er faktisk uten egg. Men det er alltids greit å sjekke innholdsfortegnelsen :)